Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč si přeje pan kníže Schwarzenberg uznání nezávislosti Kosova,

proč tvrdí je že to užitečné?On sice rádobydiplomaticky tvrdí, že "zatím víc blbli naši srbští přátelé, zatímco Albánci se chovali slušně," ale ani on sám nevěří pohádce "O zlých Srbech a hodných Albáncích," která nám zde byla vtloukána stylem a-lá Goebels od roku 1998, kdy Američané vyškrtli Kosovskou osvobozeneckou armádu UCK se seznamu teroristických organizací a začali se s ní raketovým tempem sbližovat.

Výsledek snažení...

Par kontextů,souvislostí a citátů....

Za uznáním Kosova Českou republikou stojí (jak jinak) v první řadě ekonomické zájmy. Již v lednu 2006 uvedl časopis Týden, že energetický holding ČEZ si najal bývalou americkou ministryni zahraničních věcí Madaleine Albrightovou na lobbing v Kosovu. Tato bývalá první dáma americké diplomacie s tím rozhodně nemá problémy. Velice dobře se zná s válečným zločincem, teroristou, jedním z šéfů kosovského organizovaného zločinu, bývalým marxistou a současným kosovským premiérem Hashimem Thacim, který v době jejího šéfování diplomacii v Bílém domě byl nazván jako "miláček Albrightové." ČEZ se jako první významná firma začal podílet na dodávkách elektrické energie do Kosova, kde ji od roku 2007 prodává za 90 EUR za MWh. A nejen to, v Kosovu je ke koupi elektrárna Obilič, která kdysi zásobovala třetinu Balkánu. Jedná se o jeden z mnoha velkých srbských podniků, které bude třeba po akci nazvané "samostatnost Kosova," která je ve skutečnosti gigantickou krádeží srbského státního majetku, úspěšně "zprivatizovat." Navíc jsou v této oblasti obrovské zásoby uhlí, na který si mnou ruce americké firmy. Při této ohromné krádeži srbského majetku nebude z českých firem profitovat jen dominantní ČEZ, zajisté se ozvou další firmy, kterým naši ministři za "všimné" rádi otevřou dveře do Kosova. Zatím se na tento majetek slétají zejména supi z USA a Velké Británie. Zásoby černého uhlí v Kosovu se odhadují na 15 miliard tun. Niklový komplex ve Vućitrnu vydělá za rok zhruba 50 milionů dolarů.

 

Předpokládají se také značné zásoby ropy. Dále má Kosovo pod zemí skrývat zhruba 46 milionů tun zinku a olova i 18 milionů tun niklu. Z hory Rogozino se těží zlato a měď, u Kliny bauxit. Britská společnost Lydian International Ltd. má eminentní zájem o těžbu zlata, niklu a kobaltu v lokalitě Rajovec. Na východě Kosova leží naleziště niklu, kobaltu a mědi, zlata, olova, zinku, uranu, stříbra a mědi.

Lup nadnárodních společností v Kosovu bude obrovský, teď jde o to, aby z toho profitovaly i naše firmy. Proto je třeba samostatné Kosovo uznat.

Jugoslávská vláda souhlasila s mezinárodní správou Kosova za podmínky, že územní celistvost Jugoslávie zůstane netknuta a Kosovu bude nabídnuta "podstatná autonomie a smysluplná samospráva", jak to zní v resoluci OSN č. 1 244. K jasnému porušení této rezoluce dochází po méně než devíti letech od jejího sepsání v době míru, v Evropě a ze strany rozvinutých států. Tedy došlo by. Zatím málo publikovaným faktem je, že jízdní řád nezávislosti, tzv. Ahtisaariho plán, nebyl přijat Radou bezpečnosti OSN, a o to méně jeho vykonavatelé z evropské mise EULEX.

"Věrnost za věrnost. Ljubav za Ljubav" heslo T.G.Masaryka a jugoslávského krále Petra, které vyústilo v roce 1920 ve smlouvu o spolupráci a obraně. Tato smlouva poté přerostla v Malou dohodu.

Na sto padesát tisíc Jugoslávců se v roce 1938 hlásilo jako dobrovolníci na pomoc Československu, které tehdejší demokraté zradili. Na Trgu Republike v Bělehradě statisíce demonstrovaly proti Mnichovskému diktátu.

Tisíce Čechoslováků, po hanebné okupaci Československa v roce 1968, přijalo pomoc od bratrských Jugoslávců, aby mohli emigrovat do svobodného světa.

Odpověď Jiřímu X. Doležalovi na článek „Hlavně ne Srbsko do Unie" zveřejněný 22. února 2008 v MF DNES:

http://publica.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=457&Itemid=37

Autor: Michal Werdan | úterý 25.3.2008 7:31 | karma článku: 36,41 | přečteno: 4090x
  • Další články autora

Michal Werdan

Minsk a Pravý sektor

Dmitry YaroshMnoho lidí mně žádá, abych se vyjádřil k novým "dohodám" podepsaným v Minsku prezidentem Porošenkem ...Při této příležitosti, řeknu pár slov.

13.2.2015 v 21:34 | Karma: 16,32 | Přečteno: 1341x | Diskuse| Ostatní

Michal Werdan

Americká Pandořina skříňka

„Jsme absolutně zajedno v názoru, že v 21. století nemůžeme nečinně stát a dopustit, aby se v Evropě překreslovaly hranice pod hlavněmi pušek,“ zdůraznil šéf Bílého domu. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/obama-a-merkelova-jednali-o-ukrajine-dbz-/zahranicni.aspx?c=A150209_183328_zahranicni_jj

10.2.2015 v 13:05 | Karma: 33,61 | Přečteno: 1917x | Diskuse| Ostatní

Michal Werdan

Sýrie - opravdové peklo na zem

Další americká válka je za dveřmi. Vyšetřovací komise OSN ještě neskončila se zjišťováním, kdo jedovatý plyn použil, a žádá ještě pár dní, ale osa USA–Británie–Francie je už tak nedočkavá války proti Baššáru al-Asadovi, že to možná ani vydrží. Členka zmíněné komise Carla Del Ponteová prohlásila, že chemické látky použili povstalci a nic nenasvědčuje tomu, že by to měli spáchat vládní vojáci. (Česká televize nezklamala a ve večerních Událostech 28. srpna nás této informace ušetřila.) Totéž Del Ponteová tvrdila o podobném případu už v březnu t.r.

12.9.2013 v 18:40 | Karma: 21,13 | Přečteno: 1177x | Diskuse| Politika

Michal Werdan

Srbové v enklávách odříznutí od světa

Mezi 30 a 40 tisíci obyvatel v srbských enklávách na Kosovu, z celkem 60 tisíc, zůstalo včera bez telefonického spojení a bez možnosti přivolání lékařské nebo jiné pohotovostní služby, poté co kosovská policie přeřízla kabely na vysílačích mobilní telefonické sítě. Jejich pozice je momentálně nesmrně těžká vzhledem k tomu, že i jejich pohyb po území Kosova je i tak omezený. Tímto se prakticky stávají úplně odříznutí od světa.

26.4.2010 v 11:25 | Karma: 24,49 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Politika

Michal Werdan

Násilí proti Srbům na Kosovu

"V době druhého výročí vyhlášení kosovské nezávislosti se v rámci EU nadále prohlubuje nejednota ohledně statusu Kosova. V důsledku polemiky, kterou vyvolala špatně pojatá strategie pro sever, vyvíjí tzv. Pětka dokonce ještě silnější diplomatický tlak na Srbsko, aby se nestavělo proti nezávislosti Kosova. Tato Pětka – složená z Británie, Německa, Francie, Itálie a Spojených států – nedávno zaslala srbskému ministerstvu zahraničí ostře formulované komuniké, ve kterém stálo, že „až dosud jsme tolerovali agresivní srbskou rétoriku ohledně Kosova, protože jsme věřili, že postupem času by mohla být z řešení problému stažena“ a varovala Srbsko, aby se zdrželo „dobrodružného jednání“ poté, co Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) vynese svůj verdikt o legalitě vyhlášení nezávislosti Kosova."

4.3.2010 v 11:25 | Karma: 21,86 | Přečteno: 2598x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3209x
Budu psát o věcech co mi vadí...

Lidé, kteří jsou opravdu velmi divní se mohou dostat do významných pozic a mohou mít i značný vliv na dějiny.


G. W. Bush