Michal Werdan

V Kosovu Srbům odpojili elektřinu a albánská policie ...

11. 03. 2009 18:27:58
rozehnala jejich demonstraci. Na 50 lidí skončilo v nemocnici. Asi 4000 Srbů z vesnic v okolí Gnjilane (Gornje Kusce, Straža, Stanišor, Gornji Makreš, Melinci a Draganac) žije už osm dní bez elektřiny ve svých uzavřených ghettech, kde hrozí humanitární katastrofa! Alarmující situaci ještě umocňuje fakt, že kvůli nedostatku elektřiny začíná být i nedostatek pitné vody, takže sílí obavy z epidemie žloutenky, která by zasáhla především 400 dětí předškolního věku žijících v těchto enklávách. Ve vesnici Gornje Kusce se z těchto důvodů v sobotu uskutečnilo protestní shromáždění místních, kteří už nevědí, jakým jiným způsobem by upozornili na svůj problém s nedostatkem elektřiny.

"Upozornili jsme mezinárodní společenství, KEK a velvyslanectví USA, aby nám co nejrychleji pustili elektřinu."řekl nám předseda místní samosprávy vesnice Gornje Kusce Ranko Makič. Ten rovněž na protestním shromáždění oznámil, že se mu přihlásilo několik rodin, jejichž děti onemocněly žloutenkou.

"Škola, zdravotní středisko a zastupitelstvo zůstali bez elektřiny a vody. Již se vyskytly první případy žloutenky. Jídlo v mrazácích je zkažené. Teď již nefungují ani mobilní telefony." Ředitel koordinačního centra pro Kosovo a Metochii Zvonko Stevič prohlásil, že nejstrašnější na celé věci je, že se vše odehrává přímo před očima mezinárodního společenství a především mise EULEX.
Pamatuju, jak pan kníže Schwarzenberg vyprávěl ,že uznání Kosova bude znamenat pro nás lepší možnost pomoci místním Srbům. Jestli ovšem tím myslel dotaci 4 000 000 euro pro kriminální uskupení kolem Hashima Thaciho . ( :-D )
http://www.kosovoonline.cz/
Také doporučuji výborný článek k výročí vzniku Kosova a celkový rozbor situace :
Kam kráčíš Kosovo, kam kráčíš ČT ?
http://dokoupil.blog.idnes.cz/c/72781/Kam-kracis-Kosovo-kam-kracis-CT.html

Autor: Michal Werdan | karma: 28.11 | přečteno: 1817 ×
Poslední články autora