Srbové v enklávách odříznutí od světa

Mezi 30 a 40 tisíci obyvatel v srbských enklávách na Kosovu, z celkem 60 tisíc, zůstalo včera bez telefonického spojení a bez možnosti přivolání lékařské nebo jiné pohotovostní služby, poté co kosovská policie přeřízla kabely na vysílačích mobilní telefonické sítě. Jejich pozice je momentálně nesmrně těžká vzhledem k tomu, že i jejich pohyb po území Kosova je i tak omezený. Tímto se prakticky stávají úplně odříznutí od světa.

 

Srbům je nedostupná i pevná telefonická síť

Státní tajemník v ministerstvu pro Kosovo a Metohiji Oliver Ivanović říká pro Blic, že taková situace je vhodná pro manipulaci jelikož umožňuje servírovat izolovaným lidem jakoukoliv dezinformaci a donutit je k odstěhování, a připomněl na podobné události, které se odehrály v roce 1999.

“Jsem velmi rozčílený tím, co se stalo, spojení s enklavámi není možné pokud nefungují mobilní telefony. Dvě třetiny lidí, které tam žijí jsou naprosto odříznuty. Jsem přesvědčen, že by to Albánci bez schválení mezinárodních misií a USA neudělali. Abychom tento problém vyřešili, potřebujeme výraznější reakci naší vlády na nejvyšší úrovni, vzhledem k tomu, Eulex popírá jakoukoliv spojitost a odmítá spolupráci, a UNIMIK ztratil pravomoce, které dříve měl” říká Ivanović pro Blic.

Státní tajemník na ministerstvu pro KiM řekl, že viděl příkaz k odstranění antén a přeříznutí kabelů z repetitorů, přes které vysílájí signál „Telekom Srbija“ a „Telenor“. Uvádí, že příkaz byl podepsán Regulatorní agenturou pro telekomunikace Kosovo (RAT) a akci provedly jednotky kosovské policie včera ráno kolem páté hodiny.

Signál mobilní telefonické sítě je dostupný pouze Srbům na severu Kosova. “Otázka licencí a povolení pro poskytovatele ze Srbska byla řešena již několikrát. „Telekom“ a „Telenor“ dříve dostaly povolení bez časového omezení, a proto není důvod, aby došlo k přerušení” říká Ivanović pro Blic.

Okradení a vyhnaní Srbové prakticky žijí v těchto unibuňkách. Okradeni a vyhnáni z vlastní země...

Blic uvádí, že ministerstvo zahraničí Srbské vlády zahájilo prostřednictvím amerického velvyslanectví jednání za účelem nalezení řešení a zapojení telefonů Srbům v enklávach. Ministerstvo se také pokusilo o jednání s Eulexem, ale jak v této mezinárodní misi neoficiálně pro Blic říkají, telekomunikace nejsou v jejich mandátu a nechtějí se tím zabývat. Jako protiopatření, které by kosovské vedení eventuelně donutilo umožnit Srbům mobilní spojení, management “Telekomu Srbija” vydal včera příkaz k odstavení internetového signálu poskytovatelům na Kosovu a Metohiji.

Zpráva o zrušení mobilní sítě zneklidnila zbylé Srby na Kosovu. Hlavní otázkou v enklavě v Osojanech a už dávno izolovaném Orahovci bylo: “Co teď budeme dělat?”. Problém tamních Srbů, kteří se po válce vrátili do svých domovů na Kosovu je natolik težší, v zhledem k tomu, že už nemají ani spojení pevných linek, jinak stále se srbským volacím číslem, jelkož jim po návratu nebyly znovu zapnuté. Život Srbů na Kosovu v částech s albánskou většinou se zakládal na komunikaci přes internet, a to přes jeden počítač a jeden telefon pro celou enklávu.

Situace je znepokojivá, poněvadž hlavně domácnosti se staršími lidmi v oblasti Kosovsko Pomoravlje, zvláště v okresech Novo Brdo a Kosovská Kamenica, nyní nemají možnost kontaktů s lékařskými službami a policejními stanicemi pro naléhavé případy. Premiér Srbska Mirko Cvetković vyzval včera představitelé mezinárodních mírových misí UN, aby zabránili incidentům vůči srbskému obyvatelstvu, poněvadž se jedná o vytvoření nového napětí a atmosféry nejistoty a strachu mezi Srby na Kosovu a Metohiji.

Ředitel kosovské Regulativní správy pro telekomunikace Ekrem Hodža prohlásil, že vybavení telekomunikačních síti bylo odstraněno nejen ze srbských enkláv v oblasti Prištiny ale i z celého centrálního Kosova. Upozornil, že v případě opětovného nainstalování vybavení, ono “bude považováno za nelegální a znovu odpojeno”.

Ohrožené jsou životy starých lidí a dětí

Vladyka lipljanský Teodosije je znepokojený kvůli rozhodnutí svévolně vyhlášených kosovských institucí odstavit vysílače mobilní telfonické sítě.

Takové aktivity ještě více nechávají v izolaci i tak oddělenou srbskou společnost v enklávách a také dávají najevo, že Srbové na Kosovu a Metohiji nejsou vítání. Bez telefonického spojení zůstaly mnohé nemocnice a domácnosti čímž jsou ohroženy životy lidí, zvláště starých a dětí, řekl včera Vladyka Teodosije. Vypnutí signálu se odehrává současně s odháněním Srbských návrátilců z vesnice Žač. Vladyka apeloval na všechny zodpovědné, aby se co nejdříve umožnil návrat všem vyhoštěným do vesnice Žač, kterou z důvodu kamenování během posledních dní opustila část Srbů.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/113978/Novo%20nasilje%20Albanaca:%2040.000%20Srba%20na%20Kosmetu%20bez%20telefona.html

http://kosovoonline.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=397:srbove-v-enklavach-odiznuti-od-svta-&catid=55:aktualne&Itemid=137&lang=cs

http://serbianna.com/news/?p=4472

Autor: Michal Werdan | pondělí 26.4.2010 11:25 | karma článku: 24,49 | přečteno: 2100x
  • Další články autora

Michal Werdan

Minsk a Pravý sektor

13.2.2015 v 21:34 | Karma: 16,32

Michal Werdan

Americká Pandořina skříňka

10.2.2015 v 13:05 | Karma: 33,61

Michal Werdan

Sýrie - opravdové peklo na zem

12.9.2013 v 18:40 | Karma: 21,13

Michal Werdan

Násilí proti Srbům na Kosovu

4.3.2010 v 11:25 | Karma: 21,86

Michal Werdan

Proč zásadně nevolit TOP 09

28.12.2009 v 11:00 | Karma: 35,13