Srbové v enklávách odříznutí od světa

26. 04. 2010 11:25:25
Mezi 30 a 40 tisíci obyvatel v srbských enklávách na Kosovu, z celkem 60 tisíc, zůstalo včera bez telefonického spojení a bez možnosti přivolání lékařské nebo jiné pohotovostní služby, poté co kosovská policie přeřízla kabely na vysílačích mobilní telefonické sítě. Jejich pozice je momentálně nesmrně těžká vzhledem k tomu, že i jejich pohyb po území Kosova je i tak omezený. Tímto se prakticky stávají úplně odříznutí od světa.

Srbům je nedostupná i pevná telefonická síť


Státní tajemník v ministerstvu pro Kosovo a Metohiji Oliver Ivanović říká pro Blic, že taková situace je vhodná pro manipulaci jelikož umožňuje servírovat izolovaným lidem jakoukoliv dezinformaci a donutit je k odstěhování, a připomněl na podobné události, které se odehrály v roce 1999.

Jsem velmi rozčílený tím, co se stalo, spojení s enklavámi není možné pokud nefungují mobilní telefony. Dvě třetiny lidí, které tam žijí jsou naprosto odříznuty. Jsem přesvědčen, že by to Albánci bez schválení mezinárodních misií a USA neudělali. Abychom tento problém vyřešili, potřebujeme výraznější reakci naší vlády na nejvyšší úrovni, vzhledem k tomu, Eulex popírá jakoukoliv spojitost a odmítá spolupráci, a UNIMIK ztratil pravomoce, které dříve měl” říká Ivanović pro Blic.

Státní tajemník na ministerstvu pro KiM řekl, že viděl příkaz k odstranění antén a přeříznutí kabelů z repetitorů, přes které vysílájí signál „Telekom Srbija“ a „Telenor“. Uvádí, že příkaz byl podepsán Regulatorní agenturou pro telekomunikace Kosovo (RAT) a akci provedly jednotky kosovské policie včera ráno kolem páté hodiny.

Signál mobilní telefonické sítě je dostupný pouze Srbům na severu Kosova. “Otázka licencí a povolení pro poskytovatele ze Srbska byla řešena již několikrát. „Telekom“ a „Telenor“ dříve dostaly povolení bez časového omezení, a proto není důvod, aby došlo k přerušení” říká Ivanović pro Blic.

Okradení a vyhnaní Srbové prakticky žijí v těchto unibuňkách. Okradeni a vyhnáni z vlastní země...

Okradení a vyhnaní Srbové prakticky žijí v těchto unibuňkách. Okradeni a vyhnáni z vlastní země...

Blic uvádí, že ministerstvo zahraničí Srbské vlády zahájilo prostřednictvím amerického velvyslanectví jednání za účelem nalezení řešení a zapojení telefonů Srbům v enklávach. Ministerstvo se také pokusilo o jednání s Eulexem, ale jak v této mezinárodní misi neoficiálně pro Blic říkají, telekomunikace nejsou v jejich mandátu a nechtějí se tím zabývat. Jako protiopatření, které by kosovské vedení eventuelně donutilo umožnit Srbům mobilní spojení, management “Telekomu Srbija” vydal včera příkaz k odstavení internetového signálu poskytovatelům na Kosovu a Metohiji.

Zpráva o zrušení mobilní sítě zneklidnila zbylé Srby na Kosovu. Hlavní otázkou v enklavě v Osojanech a už dávno izolovaném Orahovci bylo: “Co teď budeme dělat?”. Problém tamních Srbů, kteří se po válce vrátili do svých domovů na Kosovu je natolik težší, v zhledem k tomu, že už nemají ani spojení pevných linek, jinak stále se srbským volacím číslem, jelkož jim po návratu nebyly znovu zapnuté. Život Srbů na Kosovu v částech s albánskou většinou se zakládal na komunikaci přes internet, a to přes jeden počítač a jeden telefon pro celou enklávu.

Situace je znepokojivá, poněvadž hlavně domácnosti se staršími lidmi v oblasti Kosovsko Pomoravlje, zvláště v okresech Novo Brdo a Kosovská Kamenica, nyní nemají možnost kontaktů s lékařskými službami a policejními stanicemi pro naléhavé případy. Premiér Srbska Mirko Cvetković vyzval včera představitelé mezinárodních mírových misí UN, aby zabránili incidentům vůči srbskému obyvatelstvu, poněvadž se jedná o vytvoření nového napětí a atmosféry nejistoty a strachu mezi Srby na Kosovu a Metohiji.

Ředitel kosovské Regulativní správy pro telekomunikace Ekrem Hodža prohlásil, že vybavení telekomunikačních síti bylo odstraněno nejen ze srbských enkláv v oblasti Prištiny ale i z celého centrálního Kosova. Upozornil, že v případě opětovného nainstalování vybavení, ono “bude považováno za nelegální a znovu odpojeno”.

Ohrožené jsou životy starých lidí a dětí

Vladyka lipljanský Teodosije je znepokojený kvůli rozhodnutí svévolně vyhlášených kosovských institucí odstavit vysílače mobilní telfonické sítě.

Takové aktivity ještě více nechávají v izolaci i tak oddělenou srbskou společnost v enklávách a také dávají najevo, že Srbové na Kosovu a Metohiji nejsou vítání. Bez telefonického spojení zůstaly mnohé nemocnice a domácnosti čímž jsou ohroženy životy lidí, zvláště starých a dětí, řekl včera Vladyka Teodosije. Vypnutí signálu se odehrává současně s odháněním Srbských návrátilců z vesnice Žač. Vladyka apeloval na všechny zodpovědné, aby se co nejdříve umožnil návrat všem vyhoštěným do vesnice Žač, kterou z důvodu kamenování během posledních dní opustila část Srbů.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/113978/Novo%20nasilje%20Albanaca:%2040.000%20Srba%20na%20Kosmetu%20bez%20telefona.html

http://kosovoonline.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=397:srbove-v-enklavach-odiznuti-od-svta-&catid=55:aktualne&Itemid=137&lang=cs

http://serbianna.com/news/?p=4472

Autor: Michal Werdan | pondělí 26.4.2010 11:25 | karma článku: 24.49 | přečteno: 2092x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 6 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 263 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 221 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.23 | Přečteno: 629 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 55 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3207
Budu psát o věcech co mi vadí... Lidé, kteří jsou opravdu velmi divní se mohou dostat do významných pozic a mohou mít i značný vliv na dějiny. G. W. Bush

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...