Kosovský "premiér" BUDE vysvětlovat kšeftování s orgány Srbů

Úřady jednostranně vyhlášeného republiky Kosovo včetně premiéra Hashima Thaciho by měly vyšetřily obvinění, že tamní albánští povstalci koncem 90. let unesli stovky Srbů, odebrali jim jejich tělesné orgány, které pak prodali, a nedobrovolné dárce pak povraždili. Vyzvala k tomu organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW).

Kosovský premiér Hashim Thaci

Ta podle agentury AP už 4. dubna zaslala písemnou žádost o vysvětlení kosovskému premiérovi Hashimu Thacimu a misi OSN v Kosovu. Na vyšetřování by se podle HRW měla podílet i i sousední Albánie.



Tvrzení o kšeftech s orgány přinesla bývalá žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii Carla Del Ponteová ve svých pamětech, které před několika dny vyšly pod názvem Lov: Já a váleční zločinci.

Podle nich kosovští Albánci v červnu 1999, kdy Kosovo obsazovala vojska NATO, i převezli až 300 srbských civilistů do severní Albánie. „Někteří mladší a zdraví zajatci byli živeni, vyšetřováni lékaři a nebyli nikdy biti,“ uvádí dopis HRW.

OSN nalezla chirugické nástroje a stopy krve

Byli dopraveni do areálu u albánského města Burrel asi 90 kilometrů severně od Tirany. Tam jim „lékaři odebrali vnitřní orgány“. „Těla obětí mohou být pohřbena na hřbitově u žlutého domu asi 20 kilometrů jižně od Burrelu,“ píše se v dopise.

Podle Del Ponteové vyšetřovatelé OSN dům prohlédli a nalezli chirurgické nástroje a stopy krve, ale nebyli s to určit, zda šlo o lidskou krev. Podle HRW jde ale o dostatečné důkazy k tomu, aby bylo zahájeno vyšetřování.

Del Ponteová tvrdí, že vysoce postavení členové povstalecké Kosovské osvobozenecké armády, jíž velel nynější premiér Thaci, o pašování lidských orgánů věděli. Má za to, že celá operace by vyžadovala spolupráci albánské tajné služby.

Před očima má kosovská Romka Stana každou noc jediný hrůzný okamžik.

„Albánci vtrhli k nám do domu. Mě sterilizovali, tři mé chlapce mi zastřelili před očima a odvezli neznámo kam.“

Žena z kosovskosrbské enklávy Gračanica řekla Deníku, že orgány z mrtvých těl členů její rodiny měli prý v roce 1999 nelegálně prodat albánští povstalci do zahraničí.

„Nikdy jsem své děti nemohla pohřbít, nevím kam je odvezli a co s nimi provedli. Buď je hodili do masového hrobu, nebo je prodala mafie,“ tvrdila Stana začátkem února.

Aniž by o tomto případu věděla srbská prokuratura, začala minulý týden šetřit jednu z nejzávažnějších kauz války v Kosovu.

Při etnických čistkách mezi Srby a Albánci údajně kvetl nelegální obchod s orgány Srbů a Romů, kterého se měli dopouštět albánští povstalci z Kosovské osvobozenecké armády.

Srbský prokurátor Vladimir Vukevič potvrdil, že šetří poznatky vyšetřovatelů OSN, podle nichž na konci války v Kosovu v létě roku 1999 odjela dvě nákladní auta se zajatými Srby do Albánie.
Vyšetřovatelé objevili po válce i dům, v němž byli zajatci drženi. Našli v něm obvazy, injekční stříkačky a obaly od léků. V jedné místnosti byly i stopy krve.

Důkazů bylo ale málo.

„Ani po letech nemáme takové informace, aby se dal postavit celý soudní proces,“ řekl televizi B92 mluvčí prokuratury Bruno Vekarič.

Jizvy na těle má přitom v Gračanici nejedna žena. Jako důkaz to nestačí.

Z lékařského hlediska je navíc velmi nepravděpodobné, že byly odebrány orgány z těl zastřelených synů.

Podle srbských médií případy obchodu s orgány ve své knize „Lov – já a váleční zločinci“ popisuje i bývalá hlavní žalobkyně haagského tribunálu Carla del Ponteová.

„Už v roce 2004 Del Ponteová tvrdila, že měla informace o tom, že zajatí Srbové byli zabiti a jejich orgány prodány. Proč ale mlčela?“ stěžoval si na bývalou žalobkyni šéf asociace unesených rodin Simo Spasić v listu Dan.

Po válce v Kosovu je stále nezvěstných na 1900 lidí. Většinu tvoří etničtí Albánci, mezi nimi je však nejméně 500 Srbů a Romů.

UCK zabila víc Albánců než Srbů.

V průběhu téhož roku teroristé unesli 292 občanů, z toho 173 Srbů a Černohorců, 100 Albánců, 14 Romů, 1 Bulhara, 1 Řeka a 1 Makedonce. Z nich zabili 31, 142 zmizeli a 9 jich mohlo uprchnout. Dále jsou uvedeny podrobnosti týkající se použitého materiálu: minomety, raketomety, výbušnina, protitankové miny, atd. To všechno se dělo, zatímco Ibrahim Rugova tvrdil, že UCK byla pouze plodem představ srbské propagandy a že ve skutečnosti neexistovala ! Tato informace je dostatečně jasná a já se ptám, zda jedna jediná vláda na světě by zůstala netečná vůči takovým teroristickým aktivitám. Je jasné, že policie nemůže jen reagovat na teroristický útok, ale musí rovněž udělat všechno, aby neutralizovala a bojovala proti skupinám teroristů, aby obovila kontrolu území.

Otevřete oči a dívejte se:

http://www.youtube.com/watch?v=duyalLkV670&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=2-UpQUadgO4&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=kNahaIPEb-Y&feature=related

Autor: Michal Werdan | pondělí 14.4.2008 20:20 | karma článku: 19,65 | přečteno: 1338x
  • Další články autora

Michal Werdan

Minsk a Pravý sektor

13.2.2015 v 21:34 | Karma: 16,32

Michal Werdan

Americká Pandořina skříňka

10.2.2015 v 13:05 | Karma: 33,61

Michal Werdan

Sýrie - opravdové peklo na zem

12.9.2013 v 18:40 | Karma: 21,13

Michal Werdan

Násilí proti Srbům na Kosovu

4.3.2010 v 11:25 | Karma: 21,86